KultúraMúzeumKönyvtárRendezvényhelyszínMűemlék
Utolsó frissítés: 2014-05-27 Még nem partner - Hogy lehetsz Faninfo Partner?

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Múzeum, Könyvtár, Rendezvényhelyszín, Műemlék
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alapítását több kísérlet előzte meg. A gasztronómia-történeti múzeumok létrehozásának gondolata a 19. század végétől követhető nyomon. Glück Frigyesnek (1858-1931), a magyar szálloda- és vendéglátóipar egyik vezető képviselőjének a magángyűjteménye mellett, az I. világháború után a Szállodások és Vendéglősök Ipartestülete vendéglátóipari felszerelésekből, ét- és menülapokból, fényképekből álló, jelentős gyűjteményt őrzött egy létesítendő múzeum részére.

Az 1966-ban létrejött – a világon máig egyedülálló – országos gyűjtőkörű intézmény a világörökség részét képező budai várnegyedben, az utcának nevet adó egykori Fortuna fogadó patinás épületében kezdte meg működését, ahol 2005 nyaráig tevékenykedett.  2006 szeptemberétől 2011 júniusáig az V. kerületben, a Szent István bazilika mellett, egy Lajta Béla által tervezett épületben (volt Magyar Külkereskedelmi Bank) működött. 2011 őszétől új helyszínen, a régi Óbuda központjában, Krúdy egykori házában, a Korona tér 1. szám alatt fogadja látogatóit.

 A kereskedelemtörténeti tárgyi gyűjteményt cégérek, cégtáblák, üzletberendezések és felszerelések, munkaeszközök és mérlegek, a kereskedelmi adminisztráció tárgyi eszközei, áruminták, árudobozok és üvegek, emlék- és reklámtárgyak stb. alkotják. A dokumentációs gyűjtemény tartalmaz okmány- és irattári jellegű anyagot, üzletkönyveket, számlákat, árjegyzékeket. Reklámnyomtatványai (plakátok, számolócédulák, szórólapok) iránt szakemberek és magánszemélyek egyaránt érdeklődnek.

A vendéglátás-történeti tárgyi gyűjteményekben helyet kapnak az éttermi és cukrászati termelés és értékesítés berendezési, felszerelési tárgyai, munkaeszközei. A tálaló-, evő- és ivóeszközök között azok a példányok képviselnek különös szakmatörténeti értéket, melyek egy-egy vendéglátóhely (kávéház, cukrászda, szálloda stb.) emblémáját viselik magukon. A dokumentációs gyűjtemény legnépesebb csoportját az étlapok és menülapok alkotják. Darabszámra kisebb, de azonos értékű az okmány- és irattári anyag, valamint az aprónyomtatványok tára.

A múzeum történeti anyagát a szakmához kapcsolódó képzőművészeti, numizmatikai gyűjtemény és a fotótár egészíti ki. Az intézmény kereskedelem-történeti, vendéglátóipari és biztosítás-történeti szakkönyvtárral rendelkezik.

Állandó kiállítások
  • Látványraktár
  • Reklámtáblák
  • "Nekem soha nem volt otthonom…" Krúdy Gyula budapesti életének színterei
  • „A jó kalmár a világ jótevője” Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből
     
Elérhetőségek
1036 Budapest
Korona tér 1
Megközelíthetőség:

Kiscelli utca (206, 86-os busz)
Szentlélek tér (H5 HÉV, 1-es villamos)
mkvm@iif.hu
Nyitva tartás
Hétfő -
Kedd10:00 - 18:00
Szerda10:00 - 18:00
Csütörtök10:00 - 18:00
Péntek10:00 - 18:00
Szombat10:00 - 18:00
Vasárnap10:00 - 18:00
Kedvezmények és
fizetési lehetőségek
Diákkedvezmény, Nyugdíjas Kedvezmény, Családi Kedvezmény
Készpénz, Sodexo Kultúra Pass, Sodexo Bónusz Pass, Sodexo Ajándék Pass, Ticket Compliments ajándék utalvány
Belépők
Felnőtt jegy
800 Ft
Diákjegy
400 Ft
Nyugdíjas jegy
400 Ft
Családi jegy
1500 Ft

6 év alatt és 70 év felett ingyenes.
Nyitás éve: 1966
Egyéb lehetőségek
  • Ajándékbolt
  • Tárlatvezetés
  • Terembérlés
  • Kutatószolgálat, Fotó-reprodukció készítés, Zártkörű rendezvények, Előadóterem, Múzeumpedagógia, Kulturális programok, Színház előadás, Koncertek, Gyerekprogramok, Filmvetítés
Faninfo tipp
Egyedül
Pároknak
Tanulóknak
Családoknak
Baráti Társaságoknak
Parkolás
Utcai parkolás lehetséges
Étel, ital
Büfé
Étel
Programok