2014. február 14.
Farsangi programok Budapesten
Lassan közeleg a tél vége, így itt az ideje, hogy kicsit előre igyál a medve bőrére: a farsangi időszak ütős programjai remek alkalmat adnak arra, hogy megünnepeld a hideg, ború évszak végét, és hogy örömködj egyet a tavasz közeledte felett. Budapest sok-sok farsangi programot tartogat számodra 2014-ben is.


A farsang a tél búcsúztatásának és a tavaszvárásnak az ünnepe. Illetve komplett ünnepsorozatról beszélünk, ugyanis a farsangi időszak január 6-tól kezdődően egészen a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart (ez 2014-ben március 5-én lesz). A farsang idejére sok érdekes tavaszköszöntő program esik világszerte, színes és változatos bulikkal és nagy lakomákkal megspékelve.
 
A jó buli persze mindenkinek mást jelent, lehet, hogy Neked az jönne be legjobban, ha elektronikus zenére rophatnád extrém jelmezbe bújva, de az is lehet, hogy egy elitebb bálon éreznéd jól magad. Vannak, akiket a népszokásokat megelevenítő rendezvények lelkesítenek, megint mások gyerekprogramokban bővelkedő családi programokra vágynak (vagy a gyerkőcök miatt eleve ez jön szóba). Akárhogy is vagy ezzel, a budapesti programok között jó eséllyel megtalálod a számításaidat.
 
Ha a népi hagyományokba szeretnél bekukkantani, és a gyerekek számára is izgalmas programra vadászol, akkor a Magyar Vidék Napja – Farsangi Vigalom lesz a Te nagy esélyed, a program február 8-án lesz a Millenárison. Olyan hagyományokba és népszokásokba is beleláthattok itt, mint amilyen a busójárás, az őrségi rönkhúzás, vagy az ostorfonás, de lesz pálinkakóstolás, farsangi fánk parádé és látványkovácsolás is. A gyerekek örömére Gryllus Vilmos is tiszteletét teszi a rendezvényen, Maszkabál című műsorában egy farsangi jelmezbál elevenedik majd meg. Emellett bábelőadás, néptáncosok fellépése, mesemondás és tombolasorsolás is színesíti a programot. Ha bejönnek az ütőhangszerek, és a farsangot is ebben a szellemben tudod igazán elképzelni, akkor lehet, hogy Neked a Dobosok Farsangja 19 program lesz a nyerő, amit a Vigyázó Sándor Művelődési Házban tartanak meg február 22-én délután 2 és este 11 óra között. Itt lényegében ütőhangszeres kiállítás és koncertek várnak Rád, és részt vehetsz Krecsmáry Zsolt és zenekarának reggae-kurzusán is. Ha a kiállítás része annyira nem vonz, akkor jó, ha tudod, hogy a koncertek este 7 órakor kezdődnek.
 
A hivatalos farsangi szezon idejéből néhány nappal kicsúszik ugyan, de jellegében mégis ide tartozik a 6. Budapesti Orosz Bál, ami március 8-án lesz az InterContinental Budapest Szálloda éttermében. Ahogy a helyszínből is következtetni lehet, ez egy elegánsabb, ünnepélyesebb rendezvény, így ha kicsit kirúgnál a hámból, és szeretnél a legelegánsabb alkalmi ruhádban tündökölni, akkor biztosan jól fogod itt magad érezni. A szervezők pedig igazán elkényeztetnek, a különleges vacsora az orosz csúcsgasztronómiába vezet majd be, többek között lazaccal, kaviárral, ízletesen elkészített húsokkal és jófajta vodkával természetesen. A különleges ételek és italok mellett orosz táncok és műsorok is turbózzák a hangulatot.
http://oroszbal.hu/
 

Szintén a farsangi időszak elitebb rendezvényei közé tartozik a Magyar Borok Bálja, ami február 22-én várja vendégeit a Bocolo New York palotában. Az igencsak borsos belépőért cserébe fenséges fogásokat kóstolhatsz itt meg, a legjobb magyar borok társaságában. Ráadásul – ha éppen erre vágynál – a hazai üzleti, diplomáciai és kulturális élet krémjével mulathatsz itt együtt.
www.borbal.huKép forrása: borbal
 
Ha a farsangi bulit a szolidaritás és együttérzés jegyében képzelnéd el, akkor a budafoki Gokart Arénában február 22-én megrendezésre kerülő Jótékonysági Farsangi Bulin a rászoruló ebeknek nyújthatsz segítő mancsot.  A rendezvényen befolyt összeggel a HEROSZ állatvédő egyesületet támogatják. Emellett tápoknak és kutyajátékoknak (labdáknak és köteleknek) is nagyon örülnek a szervezők. A buli persze nem csak erről fog szólni, a Müller Attilával felturbózott RockSystem ad majd koncertet a programon, amelynek fényét tovább emeli az Irigy Hónaljmirigyből jól ismert Molnár Imi és Kőváry Barna is.
 

Ha önfeledt szórakozásra és egy ütős Jelmezes Partyra vágysz, akkor február 22-én vedd az irányt a Buli Légió által szervezett buli felé, ami este 9-kor kezdődik a Blue Tomato Kantinjában, az alsó szinten. A jelmezeknek csak a kreativitás szabhat határt, lehetsz mesehős, szexistennő, filmsztár, történelmi személyiség, de akár maga az Ördög is. Érdemes jól odavágni neki, ugyanis a három legjobbnak ítélt jelmezes tagot díjakkal jutalmazzák! A zenéről DJ Öccs és DJ Zax gondoskodik, akik disco, RNB és  funky számokkal vadítják a lányokat és a fiúkat.
Kép forrása: bulilegio
 
Ha a sport a lételemed, akkor az Angyalföldi SquashCentrum télbúcsúztató Farsangi Squash Versenyén jól odacsaphatsz a télnek, és mulatozhatsz a tavasz közeledtén. A reggel fél 9 és délután fél 3 között tartó rendezvényre kezdő és haladó amatőr játékosokat is várnak, a szervezők garantálják a fergeteges hangulatot. Mindez 2014. február 9 –én lesz.
 
A főváros legelvetemültebb buliját keresed? Erős a gyanúnk, hogy az UP! the club Sexy BITCH & PIMP partyja viszi el a pálmát e téren. A február 28-i bulin a lányok utcalány hacukában léphetnek be a buliba, azaz a legdögösebb, legszexibb outfit-ek lesznek itt a nyerők. A fiúk pedig a lányok futtatói lesznek, überlazán, fukszokkal és zsével megrakva. Az este 10-kor kezdődő partyn BOLS vodka+narancs és Williams Grants whisky+cola akció is lesz,hogy még jobban pörögjön a hangulat. House, electro és R'N'B-re mulathatod szét magad a hajnalig tartó partyn.
 
A kicsiknek és a felnőtteknek is izgalmas programokat tartogat a  Budapesti Farsang és Karnevál, amelyet 2014. március elsején rendeznek meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A résztvevők a magyar mellett az olasz farsangi hagyományokba is beleláthatnak. Egész nap műhelyek és játszóházak várják majd az érdeklődőket, sok más mellett egyedi álarcokat, dudákat, fejdíszeket és kiszebábokat lehet majd készíteni. Megelevenedett kiállítások, farsangi totó, vásári forgatag, lókiállítás, gyermekelőadások, tombola és farsangi ízek is színesítik majd a programot.
 


Ha a gyerkőceidnek szeretnél egy igazán kellemes farsangi élményt szerezni, és csemetéid nem vetik meg a zenét, akkor a Kolompos Farsangi mulatság lesz a nyerő. A KOLOMPOS együttes programja 2014. február 16-án lesz a Klauzál Gábor Művelődési Központban. A zenekar mestere annak, hogy hogyan kell játékos táncházak formájában megszerettetni a 3 és 10 év közötti kicsikkel a népzenét é a néptáncot. A rendezvényen a gyerekek a színpadon is bemutathatják jelmezeiket.